Dan samostojnosti in enotnosti

avtor

Bernarda H. B.

Čas branja 5 min

DatumPraznikDanŠtevilka tednaDni do praznika

Pomen Dneva samostojnosti in enotnosti

Dan samostojnosti in enotnosti, ki ga Slovenija praznuje 26. decembra, je izjemno pomemben državni praznik. Obeležuje zgodovinsko odločitev slovenskega naroda za samostojno in neodvisno državo, ki je bila potrjena na plebiscitu 23. decembra 1990. Na tem plebiscitu se je več kot 88% volivcev odločilo za samostojno Slovenijo, kar je pomenilo jasno in enotno voljo naroda za neodvisnost.

Pomen tega dne je v izražanju narodove enotnosti, poguma in želje po samoodločbi. Ta dan simbolizira začetek novega poglavja v zgodovini Slovenije, ki je privedel do razglasitve neodvisnosti 25. junija 1991 in mednarodnega priznanja države. Dan samostojnosti in enotnosti je priložnost za vse državljane, da se spomnijo pomena svobode, demokracije in enotnosti, ki so bili ključni za dosego neodvisnosti.

Zgodovina Dneva samostojnosti in enotnosti

Zgodovina Dneva samostojnosti in enotnosti se začne s pomembnim dogodkom 23. decembra 1990, ko je bil v Sloveniji izveden plebiscit o samostojnosti. Volilna udeležba je bila izjemno visoka, saj je glasovalo kar 93,2% volilnih upravičencev. Od teh se jih je 88,5% odločilo za samostojno in neodvisno Slovenijo. Ta plebiscit je bil vrhunec dolgoletnih prizadevanj slovenskega naroda za politično avtonomijo in samostojnost.

Tri dni po plebiscitu, 26. decembra 1990, so bili uradno objavljeni rezultati, ki so potrdili jasno voljo slovenskega naroda. Ta datum je bil izbran za praznik, ki simbolizira odločitev za neodvisnost in enotnost naroda.

Pot do dejanske osamosvojitve pa ni bila lahka. Po plebiscitu so sledili še zahtevni meseci pogajanj, pripravljanja zakonodajnih podlag in priprav na morebitne spopade. Končno, 25. junija 1991, je Slovenija uradno razglasila svojo neodvisnost. To je privedlo do desetdnevne vojne za Slovenijo, po kateri je država dosegla mednarodno priznanje in postala polnopravna članica mednarodne skupnosti.

Dan samostojnosti in enotnosti tako spominja na prelomne dogodke v zgodovini Slovenije, na pogumne odločitve slovenskih državljanov in na pomen enotnosti ter solidarnosti v doseganju skupnih ciljev.

5/5 - (1 vote)

Objavljeno v:

Praznik

DELI

Deli