O razstavi Dejanja so glasnejša od besed

Vsi vemo, da je danes okolje močno ogroženo. V Mestni občini Ljubljana vsakodnevno v zrak, vode in tla izpuščamo velike količine onesnaževal ter prekomerno trošimo energijo. Zaradi tega smo mi, živali, rastline in okolje izpostavljeni nevarnim snovem. Izboljšanje trenutnega stanja okolja predstavlja velik izziv tudi prebivalcem Ljubljane.

Oddelek za varstvo okolja Mestne občine Ljubljana je v sodelovanju z oblikovalskim studiem Lukatarina (Katarina Mrvar, Luka Mancini) in ekološkim društvom Eco Vitae (Andreja Palatinus) pripravil razstavo, ki predstavlja današnje in jutrišnje stanje okolja. Na razstavi so preko humornih, a tudi kritičnih ter poučnih umetniških instalacij in poljudnih spremnih besedil predstavljeni nekateri izmed strateških ciljev in ukrepov, ki so zapisani v Programu varstva okolja za Mestno občino Ljubljana 2007-2013. Program je bil tudi izhodišče razstave, z njim pa želi Mestna občina Ljubljana zagotoviti bolj zdravo življenjsko okolje meščanov.

Razstava nosi naslov "Dejanja so glasnejša od besed!", kar je eden izmed skupine slovenskih ljudskih pregovorov, uporabljenih na razstavi. Pregovori pričajo o trajnostni okoljski zavesti naših prednikov in obiskovalce posredno nagovarjajo, da je za trenutno stanje okolja v prvi vrsti odgovoren vsak posameznik. Zato je obiskovalec naprošen k aktivni interakciji in lahko nekatere izmed rekvizitov tudi preizkusi.

Razstava je na ogled v Zgodovinskem atriju mestne hiše v Ljubljani med 9.10. in 9.11.2008, vsak dan med 9.00 in 18.00 uro.

Vabljeni!

 

Ekološko društvo Eco Vitae so ustanovili študentje Fakultete za znanosti o okolju Univerze v Novi Gorici leta 2002. Delujejo na področju ozaveščanja o varstvu okolja in narave ter v sodelovanju s somišljeniki ustvarjajo izdelke in storitve, ki omogočajo okolju bolj prijazen način zadovoljevanja potrošnikov.

 

Oblikovalski studio Lukatarina sestavljata diplomirana oblikovalca Katarina Mrvar in Luka Mancini. Ukvarjava se z oblikovanjem logotipov in celostnih grafičnih podob, spletnih strani ter z ilustracijo. Trudita se, da s svojim znanjem in talenti pripomoreta k izboljšanju družbe in okolja, zato ustvarjata za naročnike (društva, podjetja, organizacije in posameznike), ki se zavedajo okoljske, socialne in družbene odgovornosti. Vzporedno pa razvijata tudi lasne samoinciativne izobraževalno-raziskovalne projekte.