Maj

Prazna Luna
Mlaj

prazna luna

08.05.2024 ob 05:22

Prvi krajec

prvi krajec

15.05.2024 ob 13:48

Polna Luna
Ščip

polna luna

23.05.2024 ob 15:53

Zadnji krajec

last quarter hires Lunine Mene

01.05.2024 ob 13:27
30.05.2024 ob 19:13

Razumevanje Luninih Men

Luna nas spremlja skozi različne faze, ki jih opredeljujejo štiri glavne Lunine mene: prvi krajec, ščip ali polna Luna, zadnji krajec in mlaj ali prazna Luna. Vsaka mena nastopi ob točno določenem času in predstavlja trenuten nebesni dogodek.

polna luna
Polna Luna ali Ščip

Polna Luna ali Ščip

Ko z Zemlje opazujemo, da je osvetljena celotna polovica Lune, se to obdobje imenuje ščip ali polna Luna. V tem trenutku se Zemlja nahaja med Soncem in Luno.

prazna luna
Mlaj ali Prazna Luna

Mlaj ali Prazna Luna

Ko je Luna med Zemljo in Soncem, je neosvetljena polovica Lune obrnjena proti Zemlji, kar povzroči, da Lune ne vidimo, čeprav je prisotna na nebu. To obdobje imenujemo mlaj ali prazna Luna.

prvi krajec
Prvi Krajec

Prvi Krajec

Prvi krajec se pojavi približno na polovici med mlajem in ščipom, ko je Luna vidna v obliki svetlega polkroga. Osvetljeni polkrog je obrnjen v desno, proti Soncu.

last quarter hires Lunine Mene
Zadnji Krajec

Zadnji Krajec

Zadnji krajec nastopi približno na polovici med ščipom in mlajem, ko je Luna vidna v obliki svetlega polkroga, obrnjenega v levo, proti Soncu.

stara luna
Stara Luna

Stara in Mlada Luna

Mlada Luna predstavlja čas med mlajem in ščipom, ko se Luna navidezno debeli in je večinoma vidna popoldne in zvečer. Nasprotno pa stara Luna označuje čas med ščipom in mlajem, ko se Luna navidezno krči in je večinoma vidna zjutraj ali dopoldne.

mlada luna
Mlada Luna
5/5 - (1 vote)