Razstava Skrivnostna smrt mlade Leonore

Prirodoslovni muzej, september 2011-september 2012
Vodja projekta: dr. Staša Tome, interpretacija: dr. Staša Tome, Mojca Jernejc Kodrič, dr. Sonja Ifko

Ko so v Prirodoslovnem muzeju Slovenije dobili ta njihov doslej največji eksponat, so ga, kot je v navadi ob tako izjemnih eksponatih, poimenovali. Malo po naključju, pa tudi zaradi žalostne usode mlade samice, so se odločili za ime Leonora, ki ima zaradi mnogih literarnih in opernih soimenjakinj romantičen in tragičen prizvok. Čeprav njena smrt ostaja neznanka, so poskrbeli, da kljub vsemu ne bo zaman.

Ob razstavljenem okostju so pripravili zanimivo in poučno razstavo, zasnovano na sodobnih principih muzejske interpretacije.

Naslov Skrivnostna smrt mlade Leonore implicira na napeto kriminalko, kar podpirajo tudi naslovi vsebinskih sklopov: Najdba orjaškega trupla, Kdo je bila mlada Leonora?, Videli so jo živo!, Kaj pa njeno sorodstvo?, Jo je pogubila lakota ali je postala žrtev človeka? in Uganka ostaja nerešena.

Vsebina razstave kljub temu obiskovalcu ponuja možnost, da skozi zgodbo spozna mnoga dejstva o brazdastem kitu in njegovih sorodnikih: kakšna je bila videti Leonora, ko je bila še živa, kje je živela, kako je bila prilagojena na življenje v morju, s čim se je hranila, kdo so njeni sorodniki in kako pogosto se pojavljajo v slovenskem morju? Obiskovalci zagotovo ne bodo ostali neprizadeti ob dejstvu, da so ljudje kite v preteklosti neusmiljeno pobijali in mnoge vrste skorajda iztrebil. Čeprav je danes kitolov v večini sveta prepovedan, človek s svojim agresivnim poseganjem v okolje še vedno predstavlja glavno grožnjo za obstoj teh morskih sesalcev, ki sicer skorajda nimajo plenilcev.

Dobršen del razstave je posvečen predstavitvi pridobitve okostja in njegovi pripravi za razstavo, kot tudi njegovem pomenu za muzejsko zbirko in slovensko kulturno dediščino.

Razstava obiskovalca nagovarja na spoznavnem/učnem ter čustveno-zaznavnem področju, različni interaktivni elementi pa mu ponujajo možnost uporabe vseh čutov in možnost aktivnega raziskovanja. Predvidene oblikovalske rešitve, kot so modrina sten, zvočna kulisa, migotanje morja, obetajo poglobljeno doživljanje okolja v katerem je živela mlada samica, ko je bila še živa.