Polna luna 2023: Kdaj si oglejte naslednjo polno luno

Uvod

Polna luna je čudovit pojav, ki se zgodi približno enkrat na mesec, ko sta Sonce, Zemlja in Luna v popolni poravnavi. To članek bo razpravljal o polni luni v letu 2023, zgodovini imen polnih lun, in kako najbolje opazovati te edinstvene dogodke. Prav tako bomo delili koledar polnih lun za leto 2023.

Naslednja polna luna bo v petek, 5. maja, ob 19:34. Kljub temu bo luna videti polna še noč pred in po vrhuncu za neformalne opazovalce zvezd. Majska polna luna je znana kot Cvetna luna, izraz izhaja iz cvetov.

Če ste zamudili aprilsko polno luno, si lahko ogledate nekaj osupljivih fotografij Rožnate lune v naši zbirki slik.

Polna luna pokaže svoj obraz Zemlji približno enkrat na mesec. No, nekako. Večino časa polna luna ni popolnoma polna. Vidimo vedno enako stran lune, vendar je del nje v senci, zaradi lunevih vrtenj. Šele ko so luna, Zemlja in sonce popolnoma poravnani, je luna 100% polna, ta poravnava pa ustvari lunin mrk.

Včasih pa je luna polna dvakrat v mesecu (ali štirikrat v letnem času, odvisno od tega, katero definicijo želite uporabiti).

Polna luna 2023: Koledar datuma

Tukaj je koledar polnih lun za leto 2023, po navedbah NASA:

DatumImeIme Čas
JANUAR 7Wolf MoonVolčja lunaob 00.07
FEBRUAR 5Snow MoonSnežna lunob 19.28
MAREC 7Worm MoonČrvova lunaob 13.14
APRIL 6Pink MoonRožnata lunaob 6.34
MAJ 5Flower MoonCvetna lunaob 19.34
JUNIJ 4Strawberry MoonJagodna lunaob 5.41
JULIJ 3Buck MoonKošuta lunaob 13.38
AVGUST 1Sturgeon MoonJesetrna lunaob 20.31 
AVGUST 31Blue MoonModra lunaob 3.35
SEPTEMBER 29Harvest MoonŽetvena lunaob 11.57
NOVEMBER 28Hunter’s MoonLovska lunaob 22.24
NOVEMBER 27Beaver MoonBobrova lunaob 10.16
DECEMBER 27Cold MoonMrzla lunaob 1.33

Razlaga imen polnih lun v letu 2023

Številne kulture so vsakemu mesecu polne lune dale različna imena. Imena so bila uporabljena za celoten mesec, v katerem se je pojavila. Nekaj ​​razlik v imenih lun je, vendar so na splošno enaka, ki so jih uporabljali Algonquin plemena od Nove Anglije do zahoda do jezera Superior. Evropski naseljenci so sledili svojim običajem in ustvarili nekaj svojih imen.

Amaterski astronom Keith Cooley ima kratek seznam imen lun drugih kultur, vključno s kitajskimi in keltskimi, na svoji spletni strani.

MESECKELTSKIKITAJSKINEO POGAN
JanuarTiha LunaPraznična LunaLedena Luna
FebruarLuna leduPoganjajoča LunaSnežna Luna
MarecLuna vetrovZaspana LunaSmrti Luna
AprilRastoča LunaPivnik LunaPrebujena Luna
MajSvetla LunaZmajeva LunaTravnata Luna
JunijLuna konjevLotus LunaSetvena Luna
JulijLuna zahtevLačna Duh LunaRožnata Luna
AvgustLuna sporaŽetvena LunaStrelovita Luna
SeptemberPojoča LunaKrizantema LunaŽetvena Luna
OktoberŽetvena LunaPrijazna LunaKrvava Luna
NovemberTemna LunaBela LunaDrevesna Luna
DecemberMrzla LunaGrenka LunaDolga noč Luna

Imena polnih lun pogosto ustrezajo sezonskim mejnikom, tako da se Žetvena luna pojavi ob koncu rastne sezone, v septembru ali oktobru, Mrzla luna pa se pojavi v zaledenelih decembrskih dneh.

MesecImena polne lune
JanuarSenena luna, Jelenova luna, Gromova luna, Medova luna
FebruarŽitna luna, Jesetrova luna, Rdeča luna, Zeliščna luna, Koruzna luna, Pasja luna, Ječmenova luna
MarecŽetvena luna, Koruzna luna
AprilŽetvena luna, Lovska luna, Krvava luna
MajLovska luna, Bobrova luna, Slana luna
JunijHrastova luna, Mrzla luna, Dolga nočna luna
JulijVolčja luna, Stara luna, Ledena luna
AvgustSnežna luna, Nevihtna luna, Lačna luna, Volčja luna
SeptemberČrvova luna, Postna luna, Vrana luna, Sladkorna luna, Čista luna, Sokova luna
OktoberJajčna luna, Ribičeva luna, Semenska luna, Rožnata luna, Prebujena luna
NovemberKoruzna luna, Mlečna luna, Cvetna luna, Zajčja luna
DecemberJagodna luna, Medena luna, Rožnata luna

Opazovanje polne lune je lahko sproščujoče in poučno doživetje za vse starosti. Z znanjem o koledarju polnih lun in njihovih imenih lahko bolje razumemo povezanost med Zemljo, luno in letnimi časi ter uživamo v lepoti nočnega neba.

Faze Lune Razložene z Datumi

polna luna

Luna je sfera, ki potuje enkrat okoli Zemlje vsakih 27,3 dni. Luna potrebuje tudi približno 27 dni, da se zavrti okoli svoje osi. Tako nam Luna vedno pokaže isto stran; ni ene same “temne strani” lune. Ko Luna kroži okoli Zemlje, jo osvetljuje sonce z različnih kotov – kar vidimo, ko gledamo Luno, je odsevano sončno svetlobo. V povprečju Luna vzhaja približno 50 minut kasneje vsak dan, kar pomeni, da včasih vzhaja podnevi in drugič ponoči.

Lune so štiri faze, mlaj, prva četrt, polna luna in tretja četrt.

Ob mlaju je Luna med Zemljo in soncem, tako da stran Lune, ki je obrnjena proti nam, ne prejema neposredne sončne svetlobe in je osvetljena le z zatemnjeno svetlobo, ki se odbija od Zemlje.

Nekaj dni kasneje, ko Luna kroži okoli Zemlje, stran, ki jo vidimo, postopoma postaja bolj osvetljena z neposredno sončno svetlobo. Ta tanek klin se imenuje naraščajoča srpasta luna.

Teden dni po mlaju je Luna 90 stopinj stran od sonca na nebu in je z našega vidika napol osvetljena – to imenujemo prva četrt, ker je približno četrtina poti okoli Zemlje.

Nekaj dni kasneje se površina osvetlitve še poveča. Več kot polovica Luninega obraza se zdi, da prejema sončno svetlobo. To fazo imenujemo naraščajoča gomoljasta luna.

Ko se Luna premakne za 180 stopinj od svojega položaja ob mlaju, sonce, Zemlja in Luna tvorijo linijo. Lunin disk je kar se da blizu popolne osvetlitve s soncem, zato temu pravimo polna luna.

Nato Luna preide v fazo upadajoče gomoljaste lune, ko se zdi, da več kot polovica Luninega obraza prejema sončno svetlobo, vendar se količina zmanjšuje.

Nekaj dni kasneje se Luna premakne še za četrtino poti okoli Zemlje, na položaj tretje četrti. Sončeva svetloba zdaj sije na drugo polovico vidnega obraza Lune.

Nato Luna preide v fazo upadajoče srpaste lune, ko se zdi, da manj kot polovica njenega obraza prejema sončno svetlobo, in količina se zmanjšuje.

Nazadnje se Luna vrne na svoj začetni položaj ob mlaju. Ker Lunina orbita ni natančno v isti ravnini kot Zemljina orbita okoli sonca, redko so popolnoma poravnane. Običajno Luna preide nad ali pod soncem z našega vidika, včasih pa preide prav pred soncem, in dobimo sončni mrk.

Vsak polna luna je izračunana, da nastopi v natančnem trenutku, ki je lahko ali ni blizu časa vzhoda lune, kjer ste. Torej, ko polna luna vzhaja, to običajno počne nekaj ur pred ali po dejanskem času, ko je tehnično polna, vendar občasni opazovalec neba ne bo opazil razlike. Pravzaprav bo Luna pogosto videti približno enaka na dveh zaporednih nočeh okoli polne lune.

Te faze lune so pomembne za razumevanje, kako se imenujejo posamezne polne lune, saj so pogosto povezane z dogodki v naravi ali kmetijskimi opravili, ki so se zgodili v času njihovega pojava. Imena so se razvila skozi stoletja in odražajo zgodovino in kulturo različnih skupnosti. Zdaj, ko imate boljše razumevanje faz lune in njihovih imen, lahko bolje spremljate in razumete, kako so te faze vplivale na življenje naših prednikov in kako še vedno vplivajo na naše življenje danes.

Lunarni Mrki v Letu 2023

Lunarni mrki so neločljivo povezani s polno luno. Če želite izvedeti, kje in kdaj si lahko ogledate naslednji lunarni mrk, preverite naš vodnik po lunarnih mrkih.

Ko je Luna v svoji polni fazi, prehaja za Zemljo glede na sonce in lahko gre skozi Zemljino senco, kar ustvari lunarni mrk. Ko je Luna v celoti znotraj Zemljine sence, vidimo popoln lunarni mrk. Včasih Luna le delno preide skozi Zemljino senco v tistem, kar imenujemo delni ali celo polsenčni lunarni mrk (ko Luna le zdrsne skozi najbolj zunanji del Zemljine sence).

V letu 2023 sta dva lunarna mrka: polsenčni lunarni mrk 5. maja in delni lunarni mrk 28. oktobra.

Polsenčni lunarni mrk 5. maja bo zelo rahel lunarni mrk, pri katerem Luna prehaja skozi najbolj zunanji rob Zemljine sence. Videti bi moral biti iz jugovzhodne Evrope, večjega dela Azije, Avstralije, Afrike, Pacifika, Atlantika, Indijskega oceana in Antarktike. Mrk naj bi se začel ob 17:11, največji mrk bo dosežen ob 19:22 in polsenčni mrk se bo končal ob 21:31, po podatkih TimeandDate.com. Skupna trajanje mrka je 4 ure in 18 minut.

Delni lunarni mrk 18. oktobra bo viden nad Evropo, Azijo, Avstralijo, Afriko, Severno Ameriko, severovzhodno Južno Ameriko, Pacifikom, Atlantikom, Indijskim oceanom, Arktiko in Antarktiko. Začel se bo ob 21:35, največji mrk se bo zgodil ob 22:14 in delni mrk se bo končal ob 22:52. Trajal bo 4 ure in 25 minut.

Ker je Lunina orbita okoli Zemlje nagnjena, se vsak mesec ne poravna z Zemljino senco in vsak mesec nimamo lunarnega mrka.

Sončni Mrki v Letu 2023

Ko je Luna v svoji “novi” fazi, prehaja med Zemljo in soncem, zato stran, obrnjena proti Zemlji, izgleda temna. Če želite izvedeti, kdaj in kje si lahko ogledate naslednji sončni mrk, preverite naš vodnik po sončnih mrkih.

Občasno se Lunina orbita poravna s soncem tako, da del ali celotno sonce blokira Luna, kot ga vidimo z Zemlje. Ko Luna popolnoma zakrije sončevo ploščo, vidimo popoln sončni mrk čez dan, ki je resnično osupljiv. Včasih Luna delno blokira sonce v delnem sončnem mrku.

Luna lahko ustvari celo “obroč ognja” sončnega mrka, ko gre neposredno pred soncem, vendar je v svoji orbiti predaleč od Zemlje, da bi v celoti prekrila sončevo ploščo. Okoli Lune ostane obroč ali “anulus,” ki ustvari tako imenovani prstenasti sončni mrk.

V letu 2023 sta dva sončna mrka: hibridni sončni mrk 20. aprila in prstenasti sončni mrk 14. oktobra.

Redki hibridni sončni mrk 20. aprila bo tako prstenasti “obroč ognja” sončni mrk kot tudi prehod v popolni sončni mrk na nekaterih delih Zemlje. Prstenasti učinek bo viden le nekaj sekund v Indijskem in Pacifiškem oceanu in ga ni mogoče videti na kopnem. Popolni mrk bo viden le na treh kopenskih lokacijah: Exmouth, Zahodna Avstralija, Timor Leste in Zahodna Papua.

Prstenasti sončni mrk 14. oktobra bo viden v delih Severne Amerike, Srednje Amerike in Južne Amerike. Začel se bo na zahodu Združenih držav in se bo razširil od obale Oregona do obale Teksasa, prehodil bo Nevado, Utah, Novo Mehiko, pa tudi nekaj delov Kalifornije, Idaha, Kolorada in Arizone. Nato preide čez Mehiko, Belize, Honduras in Panamo. Zaključil se bo v Južni Ameriki, ko bo prešel Kolumbijo in Brazilijo.